Northvolt investerar 750 miljoner dollar i batteriforskning

Det nya campuset kommer att byggas ut från den befintliga anläggningen Northvolt Labs. Foto: Northvolt

Northvolt expanderar Northvolt Labs i Västerås till ett fullt integrerat ekosystem för att utveckla tekniska framsteg inom den framväxande europeiska batteriindustrin. Det nya campuset kommer att byggas ut från Northvolt Labs - den befintliga anläggningen med angränsande testanläggningar och Revolt återvinningsanläggning.

Totalt en investering på 750 miljoner dollar kommer campus att ge kunderna tillgång till en verktygslåda som spänner över hela spektret av värdekedjeaktiviteter relaterade till litiumjonbatteridesign, utveckling och livscykel-från aktiva material och celldesign till batterisystem och återvinning.

Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt, kommenterar: ”Det finns idag en irreversibel fart kring övergången till batterielektriska lösningar. Northvolt Labs utökas för att dra nytta av detta - för att driva övergången  mot säkra, hållbara batterilösningar. Genom att etablera ett campus där industriella aktörer kan engagera sig, omgivna av alla nödvändiga anläggningar, är det vår övertygelse att vi kan skapa den nödvändiga grunden för att Europa ska framstå som den ledande regionen för en teknik som minskar beroendet av kol”.

Den första nya anläggningen är redan under uppbyggnad-ett FoU-center som kommer att möjliggöra utveckling av nya battericellsmaterial och produkter och därmed vidga omfattningen av Northvolts förmåga att möta den ökande efterfrågan på skräddarsydda lösningar. Parallellt är ett nytt kontor på 15 000 kvadratmeter under utveckling för att stödja en ökning av antalet anställda från 400 personer idag till minst 1 000 personer. Dessutom kommer ett nytt kundcenter att inrättas för partners, nystartade företag och akademi, för att träffas, samarbeta och kollektivt driva fram europeiska branschaktörer som arbetar med batteriteknik och elektrifiering.

Yasuo Anno, utvecklingschef för Northvolt, kommenterar: ”Att etablera detta campus är det naturliga nästa steget för Northvolt i sitt uppdrag att leverera världsledande batteriteknik. FoU, celldesign och modulutveckling, batteriåtervinning, tillverkningsprocessutveckling - dessa fält kan inte fortsätta isolerat. Genom att sammanföra alla delar av pusslet på ett enda campus kommer vi att vara unikt positionerade för att utveckla batterilösningar för den globala batterimarknaden".