Betolar och IBF i nytt samarbete för att producera koldioxidsnål betong

Bild: Betolar.

Det finska materialteknikföretaget Betolar tillkännager tillsammans med den danska betongtillverkaren IBF ett samarbete för att lansera koldioxidsnåla betongprodukter.

Detta partnerskap stöttar IBF:s mål om produkter med ett betydligt lägre koldioxidavtryck som är tänkta att lanseras på marknaden nästa år. Detta är i linje med den danska betongindustrins mål om att halvera koldioxidutsläppen till 2030.

- Betolars Geoprime-lösning är utvecklad för att möjliggöra en smidig övergång till koldioxidsnål produktion för betongindustrin, genom att med hjälp av industriella sidoströmmar ersätta cement i betong. Med Geoprime kan vi hjälpa IBF att nå sina ambitiösa mål om cirkuläritet och minskade koldioxidutsläpp, säger Janne Rauramo, chef för Betolar European Markets.

Betolar och IBF har genomfört ett industriellt pilotprogram för att säkerställa betongprodukternas styrka och hållbarhet. De produktgrupper som ingår i pilotprojektet är beläggningsprodukter och takpannor, som båda är mycket efterfrågade i hela Europa. Geoprime-lösningen gäller även andra torrgjutna produkter som rör och infrastrukturprodukter.

IBF tillverkar nästan alla typer av betongprodukter, inklusive färdigmix och betongelement. Produktionen av koldioxidsnåla produkter förväntas start upp inom kort med Danmark som primärmarknad.

- Vi ser fram emot partnerskapet med Betolar och hoppas kunna att utöka pilotprojekten till andra tillämpningar, inklusive våtgjutna produkter, säger Bent Bredland Bendtzen, försäljningschef på IBF.

- Byggnation i städer kräver ett brett sortiment av betongprodukter. I synnerhet europeiska städer har egna mål för att minimera sina koldioxidutsläpp. Genom att använda cementfria betongprodukter kan vi hjälpa våra kunder att nå sina mål. Betongprodukter med låga koldioxidutsläpp kommer att bli det nya normala, säger Bendtzen.