Exegers innovativa solcellsmaterial kan omvandla både solljus och inomhusljus till elektricitet

Giovanni in factory: Exegers vd och grundare Giovanni Fili visar upp bolagets solceller.

Det Stockholmsbaserade teknikbolaget Exeger, som har utvecklat en unik solcell med revolutionerande egenskaper, har på senare år fått mycket uppmärksamhet för sina solceller som kan omvandla såväl solljus som inomhusljus till elektricitet. Nu gör sig bolaget redo för en storskalig kommersialiseringsfas och investeringar i en ny solcellsfabrik.

Text: Annika Wihlborg

Exegers solceller fångar effektivt upp energi i såväl inomhusljus som indirekt solljus. Solcellerna är små, smidiga och tillverkade för att enkelt kunna integreras i andra produkter, exempelvis smartphones, hörlurar och surfplattor. Bolagets affärsidé är att, inleda samarbete med företag som tillverkar konsumentelektronikprodukter. Ambitionen är att tillsammans med dessa aktörer utveckla produkter som är helt självförsörjande på energi.

 

bild
Exegers solceller har bland annat integrerats i ett par självladdande hörlurar från tillverkaren Urbanista.

 

Dellösning på problematik med uttjänta batterier

Den unika konkurrensfördelen i sammanhanget är att konsumentprodukter med integrerade solceller inte behöver laddas via eluttag, vilket möjliggör evigt liv för batterierna. Exegers solcellsteknologi, som kan omvandla såväl solljus som inomhusbelysning till energi, kan alltså vara en dellösning på problematiken med uttjänta batterier i elektronikprodukter. Exegers solcellsteknologi har hittills bland annat integrerats i en självladdande cykelhjälm från tillverkaren POC samt i trådlösa självladdande hörlurar från tillverkaren Urbanista.

Exeger har etablerat en egen fabrik i Stockholm med en årlig tillverkningskapacitet på 300 000 kvadratmeter solceller.  2019 gick den japanska techjätten SoftBank Group, som även är världens största investeringsbolag i techsektorn, in som delägare i Exeger då de investerade 10 miljoner amerikanska dollar i bolaget. Även pensionsförvaltaren AMF och det familjeägda investmentbolaget Stena Sessan är sedan tidigare delägare i företaget.

Bygger fabrik för storskalig produktion

I maj 2021 stod det klart att fastighetsmiljardären Ilja Batljan blev ny storägare i Exeger genom att investera 150 miljoner kronor. Utöver Ilja Batljans investering tillförs Exeger ytterligare 168 miljoner kronor i lånefinansiering från Swedbank och Svensk Exportkredit. Enligt Giovanni Fili, vd och grundare till Exeger, syftar bolagets senaste finansieringsrunda till att finansiera byggnationen av en ny solcellsfabrik i Stockholm med tio gånger större produktionskapacitet jämfört med deras befintliga fabrik. Där planerar bolaget att sätta i gång med storskalig produktion av sina solceller.  Många, inte minst externa analytiker, tror att 2021 kommer att bli det stora kommersiella genombrottsåret för Exeger. Bolaget har kommunicerat att det kommer ske en bred global kommersiell utrullning under året med lansering av sju produkter inom sex olika kundsegment med integrerade solceller.

Foto: Exeger