Hybrit: ny värmelösning för vätgas under utveckling

Foto: Åsa Bäcklin

Sandvikdivisionen Kanthal har ingått ett strategiskt partnerskap med Hybrit med målsättningen att utveckla en elektrisk värmelösning för vätgas som ska användas i reduceringen av järnmalm i Hybrit-processen.

En av utmaningarna i processen är möjligheten att kunna förvärma stora mängder vätgas och det är här Kanthal ska bidra.

– Det här är banbrytande för Kanthal, men också för HYBRIT. Många industrier runt om i världen kämpar just nu för att hitta en lösning för att hetta upp stora mängder gas. Med den här gemensamma satsningen kan vi utveckla en fungerande lösning tillsammans, säger Anders Björklund, vd för Kanthal, i ett pressmeddelande.

Medan SSAB precis har startat en pilotanläggning i Luleå jobbar Kanthal med att utveckla den första värmaren och förbereda den för testning i pilotanläggningen. Värmaren kommer att vara i 250 kW-klassen och om den visar sig framgångsrik kommer den att uppgraderas till en 1 MW-version. Ambitionen är att utveckla en storskalig värmelösning som kan värma omfattande volymer vätgas upp till 1 000 grader Celsius. Utvecklingsprojektet är delfinansierat av Energimyndigheten.

– Det här är ett stort kliv från kilowatt till megawatt och det är något som aldrig gjorts förut. Det är en sak att ha en grundläggande teknisk lösning, men det är något helt annat att ha en lösning som är robust och pålitlig nog att användas inom stålindustrin, säger Anders Björklund.