Nytt hybridelement kombinerar trä och betong  

Foto: Metsä Wood

Finska Metsä Wood har tagit fram ett hybridsandwichelement, Kerto LVL, som består av betong och trä. Poängen med det är enligt Metsä Wood att byggbolagen kan sänka sina koldioxidutsläpp utan att förändra sitt nuvarande sätt att bygga.

– Hybridsandwichelementen innebär en stor möjlighet. Vi ser en ny marknadspotential med en produkt som kan användas på samma sätt som traditionella sandwichelement av betong, säger Satu Lipsanen, vd för samarbetspartnern Lipa-Betoni, i ett pressmeddelande.

De nya hybridsandwichelementen ser Metsä Wood som ett tillskott för den industriella prefabriceringen, och det första byggprojektet som kommer att använda sig av elementen blir Metsä Fibres sågverk i finska Rauma, som ska monteras i juni.

– Eftersom Kerto LVL är ett material som väger väldigt lite går det snabbare att tillverka hybridsandwichelementen på fabrik, för att sedan transportera dem till byggarbetsplatsen. Att elementen är lätta gör även att transportutsläppen blir mindre och väl på plats är de enklare att lyfta än traditionella väggelement, säger Håkan Arnebrant, Business Development Manager på Metsä Wood Sverige.