Svenskt startuppbolag ska förse mikro-entreprenörer i Afrika med solkraftsdriven energi

MbeguSolar's grundare WJ Yang. Foto: Privat

Den svenska startupen som ska förse mikro-entreprenörer i Afrika med solkraftsdriven och förnybar energi. Inspirerad av en utflykt i Kenya initierade grundaren av MbeguSolar idén 2018 under sin masterstudie vid Lunds universitet. Nu har bolaget vunnit priset Impact Maker på Venture Cups regionfinal 2021.

Världen över finns en miljard mikroentreprenörer (såsom lokala juice- och skoförsäljare) som driver sina verksamheter i samhällen som saknar tillgång till pålitliga elnät. Ett problem som leder till att många är beroende av fossila bränslen som fotogen och diesel för att driva sina verksamheter. Alternativ som både är dyrt för den enskilde företagaren och bidrar till globala utsläpp av växthusgaser.

MbeguSolar's mål är att hjälpa mikro-entreprenörer i Afrika som saknar tillgång till ren och förnybar energi. Bolaget, med sin B2B2C plattform, hanterar ett nätverk av solkraftsdrivna laddningsstationer för telefoner över hela Kenya. Dessa stationer hjälper människor på landsbygden att driva sina verksamheter framåt på ett mer kostnadseffektiv och miljömässigt sätt.

"We see people’s need for solar energy behind the global energy issue. And we have developed a solution to connect African entrepreneurs with solar energy using a novel self-financing platform."

Säger grundaren WJ Yang som under en utflykt i Kenya insåg vilka problem mikro-entreprenörer i landet tvingades möta enbart pga den dåliga tillgången till pålitlig och kostnadseffektiv el. WJ Yangs entreprenörs-anda har sedan länge funnit i familjen och innan satsningen med MbeguSolar grundade Yang bolaget Changemaker som arbetade med fokus på social utveckling i Kenyas slum.

MbeguSolar må ha lanserat sin idé i västra Kenya men satsar på att inom kort, steg för steg, ta sig vidare över kontinenten.

"We aim to get a proof of concept in west Kenya in 2021 and expand to new regions across the country in 2022."

Mbegsolar tog i tisdags den 25 maj hem priset som årets Impact Maker på Venture Cups regionfinal i region syd och är därmed direktkvalificerade till Sverigefinalen den 7'e oktober.