Vinnova investerar 35 miljoner i grafensatsning

Bild: SIO Grafen

Vinnova investerar 35 miljoner kronor 2021–2023 i en extra satsning på grafen och det strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen. Insatsen ingår i Vinnovas nya område Hållbar industri.

Syftet med innovationsprogrammet är att ta ta grafen från labbet till industrin. Målet är också att svenska företag ska bli världsledande på att använda grafen.  

– Det här är väldigt goda nyheter för svensk grafenbransch. Vi är redo att direkt öka takten, säger Elisabeth Sagström-Bäck, programdirektör på SIO Grafen, i ett pressmeddelande.

Som första insats öppnar SIO Grafen redan idag 18 maj en ny utlysning: ”Förberedelseprojekt SIO Grafen - uppväxling av grafeninnovationer”. Utlysningen pågår en månad, den stänger 18 juni, och erbjuder en möjlighet för svenska företag att få pengar till att utveckla ett projekt till höstens SIO Grafen-utlysning.

– Höstens utlysning inom SIO Grafen kommer att ge möjlighet till större projekt som ämnar vidareutveckla dessa lösningar mot kommersiella produkter. Vi ser en stark svensk grafen-potential som nu får en önskvärd och viktig skjuts fram mot industrialisering, säger Elisabeth Sagström-Bäck.

Grafen är ett multifunktionellt material som bland annat skulle kunna användas som ersättare till sällsynta material inom elektronik, eller till att skapa lättare material vilket kan leda till energieffektivisering,