Absolicon presenterar solfångare som producerar temperaturer upp till 200 grader

Jonatan Mossegård, Absolicon. Foto: Tarek Suleiman

Absolicon är ett börsnoterat svenskt utvecklingsbolag ledande inom koncentrerad solenergi för industriella processer och fjärrvärme. Nu kan Absolicon presentera en ny solfångare som producerar temperaturer upp till 200 grader vilket ökar antalet tillämpningar för solvärme från små koncentrerande tråg.

Värme står för hälften av samhällets totala energianvändning och över 70 %* av industrins energibehov medan elektricitet motsvarar en betydligt mindre del av energibehovet.

- Att kunna leverera ännu högre temperaturer gör att fler industriella processer kan drivas med hjälp av koncentrerande solfångare och fler företag kan använda solvärme i sin gröna omställning, säger Jonatan Mossegård, Senior Engineer och ansvarig för utvecklingen av den nya solfångaren T200.

 

bild
Den nya solfångaren T200 kompletterar nu solvärmeutbudet från Absolicon genom att erbjuda en effektiv solvärmelösning även vid högre temperaturerFotograf: Tarek Suleiman

Första installationen möjlig

Absolicon säljer sedan tidigare solfångaren T160 som levererar processvärme för industrin upp till 160 C. Solfångaren används bland annat i den 1 hektar stora solvärmepark som just nu uppförs i norra Sverige. Solvärmeparken ska bland annat förse Härnösands fjärrvärmenät med solvärme.

- Främst handlar det om hur effektiv solfångaren är vid olika temperaturer. Med T200 har vi skapat en lösning som gör den betydligt effektivare än T160 vid högre temperaturer, förklarar Jonatan Mossegård.

Redan under våren 2021 kan den första installationen av T200 bli verklighet. Modellen är aktuell när världens största avsaltningsföretag, Saline Water Conversion Corporation (SWCC) i Saudiarabien använder Absolicons teknik i en satsning på solvärme i avsaltning av havsvatten.

En solfångare var sjätte minut

Absolicons affärsidé bygger på att sälja produktionslinor till partners över hela världen för produktion av bolagets marknadsledande teknik för koncentrerad industriell solvärme. Lokal produktion minimerar transporter och optimerar logistiken kring leverans av solfångaren. Den lokala produktionen möjliggör också användning av lokala material och tack vare solfångarnas strömlinjeformade design kan tillverkningspriset optimeras genom att anpassa utvalda delar till förhållandena på den lokala marknaden.

T200 kommer att produceras i Absolicons produktionslina och ger företagets lokala partners möjlighet att erbjuda båda varianter till sina kunder. Produktionslinan kan producera en T200 var sjätte minut vid full produktion.

Absolicon har idag ramavtal med företag i 14 länder för etablering av Absolicons produktionslina och produktion av solfångare för industrier och fjärrvärme.

* IEA / IRENA

Källa: Joakim Byström vd Absolicon Solar Collector AB