Högteknologiskt duschsystem analyserar, rengör och återcirkulerar vattnet

Dansk-svensk duschteknik öppnar dörrar till B2B-marknaden. Bild: Orbital Systems

I samarbete med Unidrain har det svenska företaget Orbital Systems utvecklat ett revolutionerande duschsystem som återvinner både vatten och värme. Nu vill de båda parterna samarbeta på projektmarknaden.

Ett högteknologiskt duschsystem som analyserar, rengör och återcirkulerar vattnet, vilket sparar vatten, energi och i slutändan pengar. Namnet är Orbital Shower, och bakom uppfinningen står det svenska teknikföretaget Orbital Systems.

Styrningen av systemet sker genom att duschvattnet som rinner ner i golvrännan övervakas av sensorer 20 gånger per sekund. Sensorerna avgör hur mycket av vattnet som kan återvinnas. För att det hela ska vara möjligt måste duschvattnets resa dock starta i ett utlopp som är utformat för ändamålet. Och det är här designföretaget Unidrain kommer in:

- Vi har utvecklat en speciell golvränna, anpassat till Orbitals duschsystem. Exempelvis är gallret djupare och har smalare spår vilket bidrar till att smuts och skräp fångas upp innan duschvattnet leds in till sensorerna, säger JAFO´s affärsområdeschef Magnus Viberg och fortsätter:

- De många fördelar som Orbital Shower ger innebär en stor potential på projektmarknaden – särskilt hotellbranschen. Det är en marknad som vi redan bearbetar och som vi med Orbital och Orbital Shower kommer att jobba vidare med.

 

bild
Bild: Orbital Systems

 

Sparat 56.000 liter vatten på tre månader
Duschsystemet är särskilt fördelaktigt på hotell eftersom det finns stora mängder vatten att spara. På Hotell Axel Guldsmeden i Köpenhamn är Orbital Shower redan installerad. På bara tre månader har 56 000 liter vatten sparats.

- Vår lösning passar mycket bra för hotell, där det naturligtvis finns många badrum och gäster som använder duschen på daglig basis. Inte nog med att hotellägarna sparar mycket vatten, systemet garanterar ett stabilt vattentryck och rätt temperaturer till glädje för gästerna, säger Mehrdad Mahdjoubi, grundare av Orbital Systems.

- Vi har höga förväntningar på framför allt hotellbranschen och inte minst samarbetet med Unidrain. Med vår teknik och deras specialtillverkade golvränna har vi en riktigt bra utgångspunkt och stora resurser bakom. Jag kan redan nu avslöja att ett annat hotell i Köpenhamn snart kommer att kunna välkomna sina gäster med vårt system i alla badrum, fortsätter han.

Upplev vattenbesparingarna live
Det är inte bara på hotell Axel Guldsmeden i inre Köpenhamn som duschsystemet kan upplevas. Även i Unidrains nyrenoverade showroom i Glostrup har du möjlighet att se systemet analysera, rengöra och återcirkulera vattnet.

Vi vill visa omvärlden hur genialiskt systemet är. Orbital Shower har därför fått en framträdande position i vårt showroom. Vi hoppas att alla intresserade tittar förbi – med alla coronabegränsningar i åtanke, säger Magnus Viberg avslutningsvis.