H2 green steel vill leverera fossilfritt stål redan om tre år

Foto: H2 green steel

Redan om tre år vill bolaget H2 green steel leverera fossilfritt stål från fabriken i Norra Svartby utanför Boden. Men bolagets styrelseordförande Carl-Erik Lagercrantz ser några hinder på vägen för att nå det målet.

Det handlar om kompetensbrist, tillgång på el och långa handläggningstider för miljötillstånd.

– Vi har ett stort elbehov och det känns orimligt med handläggningstider på tolv år för miljötillstånd. Det måste gå betydligt fortare. Den frågan tittar regeringens samordnare Peter Larsson på, och jag är övertygad om att de hittar en lösning. Vi siktar ju mot att vara i gång 2024 och vi behöver mycket elektricitet, så vi är måna om att denna fråga löses snabbt, säger Carl-Erik Lagercrantz till Norrländska Socialdemokraten.

När det gäller finansieringen – enligt tidningen har man hittills bara skramlat ihop en halv miljard av de 25 miljarder som satsningen beräknas kosta - säger Carl-Erik Lagercrantz att han ändå inte tror att den kommer att bli något problem.

– Vi har redan många stora investerare med oss och fler som är intresserade att vara med. Det handlar också om och att ta bankkrediter, säger han till Norrländska Socialdemokraten.