Swerim och Kanthal investerar i atomiseringsenhet för pulverstål

Dilip Chandrasekaran, FoU-chef på Kanthal. Foto: Swerim

Metallforskningsinstitutet Swerim meddelar att de tillsammans med Kanthal, en division inom Sandvik, investerar 20 miljoner kronor i en atomiseringsenhet för pulverstål.

Den nya utrustningen är designad för forskning och utveckling av både material och själva atomiseringsprocessen inom pulvermetallurgiområdet. Den ska göra det möjligt att atomisera pulvercharger upp till cirka 85 kilo, både för additiv tillverkning och för HIP-applikationer (Hot Isostatic Pressing). Utrustningen kommer enligt Swerim ha hög material- och processflexibilitet, vilket skapar möjligheter vid utveckling av material och processer inom både additiv tillverkning (AM) och pulvermetallurgi (PM).

Investeringen ses som ett direkt resultat av ökad efterfrågan på forskningsmöjligheter kring material och processutveckling inom additiv tillverkning och pulvermetallurgi.  

–  Investeringen innebär unika möjligheter till skräddarsydd materialutveckling inom additiv tillverkning och att vi snabbare kan få ut nya material på marknaden. Samarbetet med Swerim ger också förutsättningar att bedriva FoU i världsklass inom ett strategiskt område för Kanthal och Sverige., säger Dilip Chandrasekaran, FoU-chef på Kanthal, i ett pressmeddeland.

 

̶  Det är fantastiskt att Swerim tillsammans med Kanthal investerar i en state-of-the-art atomiseringsenhet. Samarbetet har möjliggjort en unik plattform för FoU-aktiviteter inom legerings- och pulverutveckling för hela Sverige, säger Jesper Vang, forskningsledare inom additiv tillverkning och pulvermetallurgi vid Swerim.