​Ny torkteknik kan dubbla värdet på bark

Per Sandström har utvecklat en ny teknik för att torka bark. Foto: BizMaker

Med en smart och effektiv barktork kan industrier och värmeverk höja energivärdet i sitt bränsle och spara pengar. Med Örnsköldsviksföretaget Sandtecs nyutvecklade teknik kan barken dessutom torkas helt med hjälp av spillvärme.

– Ett lastbilslass blir värt dubbelt så mycket pengar med torrare bark, säger Per Sandström, vd och grundare för Sandtec, i ett pressmeddelande från BizMaker.

Per Sandström har utvecklat det nya barktorkskonceptet. Till skillnad från tidigare modeller kan torken drivas med överskottsvärme från den anläggning där den placeras. Barken matas genom flera våningar, där 60-gradig luft pressas igenom barken underifrån. På en timme kan 30 kubik bark torkas med en tork på 150 m2 och nå en vattenhalt på omkring 30 i stället för 60 procent. Genom en enkel, beprövad konstruktion och smart utnyttjande av plats minimeras också kostnaderna för torken till omkring hälften av andra motsvarande maskiner.

– Torken ska byggas i moduler, så att det går att bygga ut den med så stor yta och många våningar man vill ha, och den levereras färdig med tak, säger Per.

Med sitt koncept var Per Sandström en av deltagarna i BizMakers program Forest Business Accelerator 2020, där utvalda startups får testa och bolla sina idéer med RISE Processum, SCA och IBM.

– Det viktigaste för mig har varit de kontakter jag kunnat knyta genom acceleratorn, och att föra en löpande dialog med SCA. RISE Processum har kommit med handfasta tips kring torkningen, säger Per.

Under acceleratorns gång har projektet gått från idé till verklighet. En testtork i miniatyr är nu i drift.