Hybrit och Swerim startar labb i Kista

Fr. v. gruppchef Johan Martinsson och doktoranderna Julia Brännberg Fogelström, Amanda Vickerfält, Oscar Hessling och Joar Huss.  

Ett partnerskap mellan Hybrit och Swerim har resulterat i ett nytt laboratorium i Kista, skapat av en forskargrupp som ska fokusera på bland annat grundläggande reduktionsstudier med vätgas. I mars ska de första experimenten i det nya labbet genomföras.

 

Gruppchef är Johan Martinsson, som konstaterar att laboratoriet håller tidsplanen, trots vissa leverantörsförseningar på grund av pandemin.

 

‒ All utrustning är snart på plats och vi är redo att börja köra experiment inom några veckor, säger Johan Martinsson, gruppchef. Han leder fyra doktorander, varav tre sedan tidigare forskade med inriktning mot Hybrit men då på KTH.

 

Utrustningen är specialdesignad och byggd av forskargruppen  i tät dialog med Hybrit.

 

‒ Utan att gå in på detaljer i våra försök så ägnar vi oss åt processoptimering av fossilfri järn- och stålframställning. Vi ska zooma in på detaljer, isolera parametrar och studera de mekanismer som styr processen, snarare än att efterlikna den industriella tillverkningen. Det handlar inte bara om reduktionen av järnmalm med vätgas utan även om den efterföljande stålframställningen.