Föråldrade oljeplattformar har en framtid som konstgjorda korallrev

Fiskarna granskar en gammal oljeplattform vid Mexikanska golfen. Foto: Kredit: US Bureau of Ocean Energy Management

Marinforskare i USA har inlett ett uppdrag att sprida praxis för att förvandla olje- och gasplattformar till rev.

Eftersom olje- och gasplattformar i olika delar av världshaven har blivit föråldrade och inte längre används, växer nya ekosystem fram under havsnivån. Således blir de konstgjorda rev som gynnar livet runt dem.

 Ett exempel är oljeborrplattformen Holly i Stilla havet. Det stiger 72 meter över ytan av Stilla havet utanför Santa Barbara kust norr om Los Angeles i USA.

 Ovanför vattnet är den slitna oljeplattformen tråkig och livlös. Men under vattnet sträcker sig de grå stålbalkarna över 120 meter ner till havsbotten. Här är oljeplattformen omgiven av färgglada fiskar, krabbor, sjöstjärnor och musslor.

 Det brittiska mediet BBC skriver att en framtid som ett konstgjort rev har möjligheter   för världens mer än 12 000 offshore-plattformar.

Amerikanska havsforskarna Emily Hazelwood och Amber Sparks har deltagit i framgångsrika bevarandeprojekt vid plattformar i Mexikanska golfen och utanför Kalifornien. Enligt BBC försöker de sprida denna praxis till andra delar av världen.

 År 2014 bildade de två forskarna organisationen Blue Latitudes. Det syftar till att övertala regeringar och oljebolag att stödja praxis med konstgjorda rev.

 När plattformarna har tjänat sitt syfte att borra efter fossila bränslen kan de bidra till att förstärka den marina miljön i en tid då klimatpolitik står högt på den internationella politiska agendan.

Att ta bort plattformarna medför enorma ekonomiska kostnader för samhället. Omvänt kommer det att vara en stor miljörisk att helt enkelt låta dem förfalla. Det kan vara förödande för det marina ekosystem.

 En praxis att förvandla oljeplattformar till konstgjorda rev initierades i USA för nästan 40 år sedan.

Fem amerikanska stater har förvandlat 500 olje- och gasplattformar till konstgjorda rev. Det gäller Alabama, Florida, Louisiana, Mississippi och Texas. Några av reven lockar många dykare och fiskare.