Skånetrafikens elbussar får tyska miljömärkningen ”Blue Angel”

Elbussarna i Ystad och Trelleborg har fått utmärkelsen Blue Angel. Foto: Skånetrafiken

Från och med i år har Skånetrafikens elbussar i Trelleborg och Ystad tilldelats den tyska miljömärkningen ”Blue Angel” (Blå Ängel). Elbussarna är de första fordonen i Europa som fått denna utmärkelse som är en av de äldsta kvalitetsmärkningarna i Europa. Miljömärkningen den blå ängeln fokuserar på människan och hållbarhet, vatten, resurser och klimat när företag och produkter utses.

– Skånetrafikens resor med buss och tåg har sedan tidigare Bra Miljöval-certifiering och Blue Angel-märkningen är ett fint komplement till detta som går helt i linje med vårt långsiktiga hållbarhetsarbete, säger Iris Rehnström, Miljö- och hållbarhetsansvarig Skånetrafiken.

Sedan augusti 2019 kör trafikföretaget Bergkvarabuss i uppdrag av Skånetrafiken fem elbussar av modellen eCitaro från Mercedes-Benz i Ystad stadstrafik och sedan den 15 december 2019 kör tio eCitaro elbussar i stadstrafiken i Trelleborg.

Det finns stora fördelar med elbussar och orsaker till att bussarna fått utmärkelsen ”Blue Angel” är att avgasutsläpp, buller och vibrationer är lägre än på bussar som har förbränningsmotor. Elproduktionen baseras på förnybar energi vilket säkerställer hållbara transporter.

– Vi är superstolta över att våra elbussar är de första i Europa har fått den här miljömärkningen. Det är ännu en indikation på hur mycket fokus det är på hållbarhet när det gäller transport – och visar ju tydligt att Skånetrafiken ligger i absolut framkant. Det kan både vi och våra resenärer vara stolta över, säger Maria Nyman som är Skånetrafikens trafikdirektör från och med den 1 februari.