Cirkulära lösningar i fokus för skogliga startups

Magnus Viström, innovationschef på SCA och Regina Duymaz, inkubatorchef på BizMaker.

Nya värden från restströmmar inom industrin, komposterbara värmeljus och digital handel med ekosystemtjänster. Hållbara idéer för framtidens skogsindustri är den gemensamma nämnaren för fem utvalda startupbolag som deltagit i 2020 års Forest Business Accelerator, ett program från BizMaker.

 

En dominerande trend bland årets bolag är restströmmar inom skogsindustrin, alltså biprodukter och restprodukter som måste hanteras vid sidan av de ordinarie produkterna. Big Akwa utvecklar ett system som kombinerar fiskodling med biorening i massaindustrin, och bolaget Tebrito en metod där mjölmaskar omvandlar bioslammet från massatillverkning till näring av olika slag. Även bolaget Sandtec jobbar med förädling av en typ av restprodukt: bark.

 

– Forest Business Accelerator har alltid handlat om hållbara idéer, men det har nått en helt annan dimension det här året. Vi ser innovationer där man hittar cirkulära lösningar för att ta hand om sådant som annars orsakar koldioxidutsläpp eller bara kostar pengar för industrierna att ta hand om. Skogsindustrin satsar sedan länge mycket på hållbarhet, och genom att förädla och skapa högre värden från sidoströmmar kan de bli ännu mer hållbara. Här spelar Forest Business Accelerator en viktig roll, säger Regina Duymaz, affärsrådgivare på BizMaker och projektledare för Forest Business Accelerator.

 

Årets Forest Business Accelerator var den fjärde i ordningen, och programpartners tillsammans med BizMaker var som tidigare RISE Processum, SCA och IBM.

 

– Acceleratorn gör att vi får in nya influenser kring teknologier och affärsmodeller, samtidigt som vi kan hjälpa entreprenörerna med vår långa erfarenhet. Vi har sett från år till år att vi har fått ett väldigt fint utbyte mellan industri, partners och entreprenörer. Det är en intressant win-win-win-situation, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA.

 

Under acceleratorn har SCA haft nära kontakt med framför allt Tebrito, Big Akwa och Sandtec, och kontakten med bolagen kommer i olika former att fortsätta framåt.

 

– Årets program har varit väldigt intressant på många olika sätt, inte minst tack vare fokuset sidoströmmar. Att ett företag som exempelvis Tebrito kan få oss på SCA att, med skogen som skafferi, bli en del i framtidens proteinförsörjning är riktigt spännande. Det är extra kul när man kan hitta en sådan matchning, säger Magnus Viström.

 

RISE Processum är en del av det nationella forskningsinstitutet RISE, och bidrar med teknisk kunnande från sin egen FoU-verksamhet. I uppdraget att hjälpa forskning och ny teknik inom den skogliga näringen att nå marknaden är kontakterna med bolagen i Forest Business Accelerator en viktig pusselbit.

 

– Årets accelerator har varit väldigt relevant. De bolag som deltagit har ”gnuggat” oss på precis rätt sätt, säger Gunnar Westin, affärsutvecklare på RISE Processum.

 

Ett exempel är Hugo Wikströms företag Big Akwa, som kombinerar fiskodling med massabruk. Där hade RISE Processum tidigare gjort en förstudie på en liknande idé, som nu kunde komma till nytta.

 

– Problemet är ofta att det inte finns en Hugo. Utan en entreprenör och en investering så stannar det vid kunskap och rapporter, säger Gunnar Westin.

 

Axel Häger, som med sitt företag Jord Innovation deltagit i årets Forest Business Accelerator, har utvecklat ett nytt värmeljus som där koppen är producerad av förnybart material. Efter intensiv material- och produktutveckling levererades de första prototypljusen i november.

 

– Det var en fantastisk känsla! Att ha uppbackning av SCA, RISE Processum, IBM och BizMaker har gett en stor skjuts på vägen. Alla programpartners har bidragit med sina nätverk, och dessutom ger det en kvalitetsstämpel att vara med, säger Axel Häger.

 

Skogsindustrin är av tradition mansdominerad, och det finns en stor utmaning i att locka en mångfald av människor och perspektiv till programmet.

 

– Vår vision är att Forest Business Accelerator ska attrahera en bredare mångfald av deltagare. Det är viktigt för oss att utmana traditionella normer och strukturer som ett sätt att bidra till förändring och en mer diversifierad bransch, säger Regina Duymaz.

 

Efter fyra framgångsrika år är planeringen redan igång för nästa års Forest Business Accelerator som öppnar upp för nya ansökningar i februari 2020.

 

De fem bolagen och innovationerna i Forest Business Accelerator 2020

 

Jord Innovation (Östersund)

Ett biologiskt nedbrytbart värmeljus där metall ersätts med ett nytt, förnybart material.

 

Sandtec (Örnsköldsvik)

Innovativ torkprocess för skogsindustrin som fördubblar energivärdet på restprodukten bark.

 

Skogr Kaupa (Lidköping)

Molntjänst för skogsägare för ett lönsamt och hållbart skogsbruk med förmedling av ekosystemtjänster och spårbart virke från skogen.

 

Big Akwa (Härnösand)

Hållbar fiskodling som förser pappersindustrins biofilter med näring och samtidigt skapar en renare havsmiljö.

 

Tebrito (Orsa)

Utvecklar storskalig automatiserad produktion av insekter för mat och foder, odlade på restströmmar från skogsindustrin.