Nytt pappersbaserat laminat från BillerudKorsnäs

Foto: Billerud Korsnäs

Tyska BASF och BillerudKorsnäs har utvecklat ett hemkomposterbart papperslaminat för flexibla förpackningar. Det kan användas för att producera förpackningar för kakor, glass, flingor och mejeriprodukter, fisk, kött och ost.  

Laminatet består av tre baskomponenter: BillerudKorsnäs papper ConFlex Silk, en förseglingsyta gjord av BASF:s biopolymer ecovio och vattenbaserade lim. Alla komponenter är certifierade för hemkompostering enligt de officiella europeiska systemen som finns för hemkompostering.     

-  Vi ville skapa ett pappersbaserat laminat med goda värmeförseglingsegenskaper genom att endast använda certifierade hemkomposterbara komponenter, säger Amir Pourirani, chef för global marknadsföring av biopolymerer på BASF.

-   Det finns en stark trend i samhället, pådriven av lagstiftning i vissa länder, att gå från plast till pappersbaserad förpackning. Dessutom är dagens flerskiktiga flexibla laminat svåra att återvinna. I BillerudKorsnäs hittade vi den perfekta partnern för att utveckla en certifierad hemkomposterbar lösning baserad på papper med bibehållen teknisk prestanda för traditionella laminat.

Enligt målen i den europeiska strategin för plast i en cirkulär ekonomi bör alla plastförpackningar vara återvinningsbara eller återanvändbara år 2030.