Telia ska leverera 5G-nät till Aitik-gruvan

Foto: Telia

Telia har fått i uppdrag att bygga och förvalta ett dedikerat lokalt 5G-redo mobilnät åt Boliden i Aitik, Sveriges största koppardagbrott, söder om Gällivare.

Målet är förbättra produktiviteten i verksamheten liksom arbetsmiljö och säkerhet.

Lösningen baseras på den senaste 4G-tekniken från Ericsson och kan uppgradera till 5G över tid.

- Affären är en milstolpe i vårt samarbete med Boliden och för vår satsning på dedikerade nättjänster. Nu tar vi nästa viktiga steg och levererar ett fullskaligt dedikerat mobilnät med hög säkerhet och tillgänglighet som skapar förutsättningar för att Boliden ska kunna accelerera sin digitala resa och testa helt nya tekniker i en riktig produktionsmiljö, säger Tobias Larsson, chef för Telias företagsaffär.

För att kunna möta nya behov som kan uppstå i verksamheten tas även en mobil basstation i bruk. Boliden kan också välja till tjänster som små 5G-puckar för att förbättra inomhustäckning eller walkie-talkie funktionalitet i mobiltelefoner (push-to-talk) för att förbättra kommunikationsmöjligheterna mellan medarbetarna i gruvan.  

Aitik, strax söder om Gällivare i Norrbotten, är Sveriges största koppardagbrott.  

Arbetet i Aitik sker med några av världens största maskiner. Bland dem finns gruvtruckar som väger 570 ton med last, där bara hjulet är fyra meter i diameter och grävmaskiner som rymmer upp till 45 kubikmeter berg i skoporna.