Elscooter tillverkad med robotiserad origami

Foto: Stilride

En kombination av design och en ny hållbar produktionsteknik ligger bakom det svenska innovationsföretaget Stilrides första elscooter i rostfritt stål. Med Semcon som samarbetspartner vill företaget utmana traditionella tillverkningstekniker och öppna upp för ny design genom att vika stål med hjälp av robotar.

 

– Visionen var att skapa världens mest attraktiva och hållbara elscooter. Med hjälp av robotindustriell origami kan vi vika platt plåt på helt nya sätt och skapa former i enlighet med materialets egenskaper och geometriska natur, säger Tue Beijer, industridesigner på Semcon och en av grundarna av Stilride i ett pressmeddelande..

 

Det började som ett Vinnovafinansierat forskningsprojekt för att undersöka hur en ny metod att forma stål kan öppna upp för nya design- och affärsmöjligheter. Ett resultat av projektet är nya elscootern Stilride SUS1 som nu presenteras för marknaden.

– Produkten är tillverkad med minimalt miljöavtryck, säger Tue Beijer.

 

Stilride-projektet leds av grundarna Jonas Nyvang och Tue Beijer. Stilride är resultatet av ett tätt samarbete mellan dem, produktutvecklingsföretaget Semcon, stålverkstaden Brantheim, forskningsinstitutet RISE IVF samt ståltillverkaren Outokumpu. Projektet är en del av det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material och finansieras av Vinnova.