Valutec levererar fyra OTC kanaltorkar till nytt tyskt sågverk

Foto: Valutec

Tyska Best Wood Schneider investerar cirka 80 miljoner euro i ett helt nytt sågverk i Messkirch. Sågverket byggs för en årlig kapacitet på 100 000 kubikmeter sågade trävaror samt 100 000 kubikmeter KL-trä. Virkestorkningen kommer att hanteras av fyra stycken OTC-kanaltorkar från svenska Valutec.

 

 – Vi sökte en torkleverantör som kunde erbjuda virkestorkar med hög kapacitet, samtidigt som de kräver minimalt underhåll och Valutec kunde erbjuda den bästa lösningen. De har också lång erfarenhet av kanaltorkar och goda referenser att visa upp i Tyskland. Därför föll valet på dem, säger Andreas Schilling, teknisk projektledare med ansvar för byggprojektet hos  Best Wood Schneider.

 

Sågverket i Messkirch är ett greenfieldprojekt och sägs bli ett av Europas modernaste sågverk när det står klart. Bland annat kommer traverslösningar mellan timmermatningen och justerverket att ersätta truckarna.

 

– Att få förtroendet i den här satsningen är ett kvitto på att våra lösningar är i utvecklingens framkant. När det handlar om ett helt nytt sågverk finns fler frihetsgrader när det handlar om virkestorkningen och med fyra OTC-kanaltorkar optimerar vi tillgänglighet, kapacitet och rätt kvalitet på slutprodukten, säger Robert Larsson, vd på Valutec.

 

Virkestorkarna byggs i rostfritt stål och är utrustade med Valutecs senaste styrsystem Valmatics 4.0. Montaget av OTC-kanalerna inleds under sommaren 2021 och driftsättning är planerad till följande vinter.