ABB tar hem stororder från skeppsbyggaren Fincantieri

Foto: ABB

ABB meddelar att de tagit hem en order värd cirka 150 miljoner dollar för att leverera elektriska framdrivningstekniker för generations kryssningsfartyg som byggs av den italienska skeppsbyggaren Fincantieri.

Fem fartyg kommer att utrustas med Azipod-enheter för elektrisk framdrivning, som enligt ABB har en beprövad förmåga att avsevärt minska bränsleförbrukningen ombord.

Fartygen ska tas i drift 2023–2026.

– Vi ser fram emot att samarbeta med Fincantieri kring dessa förstklassiga fartyg och låta dem sätta kurs mot miljömedvetna kryssningar. Dagens passagerare förväntar sig hållbara resor och vi är glada att kunna bistå Fincantieris miljömål med vår teknik som står för oöverträffad innovation och effektivitet”, säger Juha Koskela, chef för divisionen ABB Marine & Ports.

Med den eldrivna motorn placerad i en kapsel under vatten på skrovets utsida kan Azipod-systemet roteras 360 grader, vilket avsevärt ska öka manövrerbarheten och drifteffektiviteten hos fartyget. Man kan därmed minska bränsleförbrukningen med upp till 20 procent jämfört med traditionella framdrivningssystem med remdrift.