ABB tar hem priset för bästa elnyhet

Tävlingsbidraget doslock av återvunnen plast gick hem både hos den digitala publiken på Elmässan och hos juryn. Foto: ABB

Tävlingsbidraget doslock av återvunnen plast gick hem både hos den digitala publiken på Elmässan och hos juryn. Foto: ABB

Elmässan delar årligen ut pris under kategorin ”Bästa Elnyhet” under pågående mässa i oktober. I år uteblev mässan, men den prestigefyllda tävlingen genomfördes istället digitalt. Vinnare blev ABB för användningen av återvunnen plast i tillverkningen av lock till installationsdosor.

Elmässans motivering lyder: Denna produkt är en utveckling som främjar miljön. ABB har lyckats välkomna cirkulär ekonomi till elbranschen med smarta medel och genom omställningen också reducerat koldioxidavtrycket med över 36 000 kilo per år. Ett tydligt initiativ som vi hoppas kan motivera och inspirera fler i branschen att ta ett steg i rätt riktning för klimatet.

Sören Kling, produktchef för installationsprodukter på ABB, säger:

 – Det är naturligtvis jätteroligt att vi vann i år igen, och denna gång med en produkt som bidrar till en cirkulär ekonomi.

Flera miljoner installationsdosor tillverkas årligen i ABB:s fabrik i Borgå i Finland. Under 2020 har en övergång skett till att börja tillverka lock till apparat-, tak-, kopplings- och spisdosor av returplast insamlat i Norden.