Autonom drönarflygning mellan Linköping och Norrköping

Den autonoma drönarfygningen är planerad till kvartal 3, år 2022. Foto: IBG

Nu planerar LFV, Linköpings Universitet och Independent Business Group att genomföra en testflygning med en drönare mellan Linköping och Norrköping. Testflygningen är en del i en stor Europasatsning för att visa samhällsnyttan med drönare.

– Vi är mycket stolta att kunna stå som värdar när blickarna riktas mot Sverige och våra städer. Duktiga företag och framåtanda gör att vi blir en region att räkna med, säger Reidar Svedahl, kommunalråd och ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden i Norrköping.

Muharrem Demirok, kommunalråd och ordförande Samhällsbyggnadsnämnden i Linköping fortsätter:

– Tillsammans bildar vi ett starkt kluster av kunnande, teknik och forskning. Linköpings Universitet förenar oss redan och nu har vi ytterligare ett band i den relationen. Vi blickar fram emot slutet av sommaren 2022 när vår region tar ett kliv till.

Luftfartsverket (LFV), Linköpings Universitet (LiU) och Independent Business Group (IBG) kommer att planera och genomföra en flygning med en större drönare som ska klara 10 kilo last som ska transporteras minst 50 kilometer. Detta är en del i en stor Europasatsning på att demonstrera samhällsnyttan med drönartjänster och att arbeta fram framtida riktlinjer för dessa. Östergötland och Norrköping-Linköping är en av sex platser i Europa som genomför denna demonstration av drönartjänster i stadsmiljö. Övriga städer är Paris, Bryssel och andra platser i Tyskland, Italien och Spanien. Mellan de östgötska städerna görs flygningen från stadsmiljö till stadsmiljö, med de utmaningar som följer där.

– Förenklat så bygger vi en korridor i luftrummet mellan Linköping och Norrköping. Det är redan idag en intensiv trafik mellan städerna av människor, gods och data. En del av dessa transporter kan förmodligen genomföras effektivare och fossilfritt med hjälp av drönare, säger Billy Josefsson på LFVs FoI-enhet.