Spotifys grundare investerar i Northvolt

Foto: Magnus Höij/Wikimedia Commons

Spotify-grundaren Daniel Ek investerar i Northvolt tillsammans med flera andra kända investerare, däribland Kinneviks storägare Christina Stenbeck. Det uppger Norran.

Northvolt har tagit in 600 miljoner dollar motsvarande närmare 5,5 miljarder kronor i en riktad emission vilket bland annat innebär att man kan utöka produktionen, forskningen och återvinningen.

Övriga nya investerare är Baillie Gifford, Baron Capital Group, Bridford Investments Limited, Norrsken VC & PCS Holding.

- Jag tror att de företag som är bäst på att attrahera talang och kapital kommer att bli mest framgångsrika. Med dessa partners i världsklass bakom oss har vi skapat en solid grund för att kunna genomföra våra planer på att möjliggöra storskalig tillverkning av gröna batterier i Europa, kommenterar Northvolts vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Det nya kapitalet kommer att göra det möjligt för Northvolt att genomföra vidare investeringar inom tre nyckelområden:

- Öka produktionskapaciteten av battericeller och system till 150 GWH till år 2030

- Utöka Northvolt Labs campus i Västerås

- Skapa en återvinningsfabrik intill Northvolt Ett i Skellefteå. Den ska bli den största av sitt slag i världen med en initial kapacitet på 4 GWh och den enda storskaliga anläggningen i Europa som kan återvinna litium tillsammans med kobolt, nickel, mangan och andra metaller.