LKAB vill börja bryta batterimineralen grafit

Grafit. Foto: Wikimedia Commons

Bolagen Talga, Mitsui och LKAB har tecknat en icke-bindande avsiktsförklaring (Letter of Intent) med ambitionen att tillsammans realisera grafitbrytning i Vittangi och produktion av batterianoder, efter att genomförbarhetsstudien färdigställts 2021. Det framgår av ett pressmeddelande.

Talga är ensam ägare av projektet för grafitbrytning i Vittangi och den egenutvecklade tekniken för produktion av batterianoder. Tillståndsansökningar för grafitbrytningen inlämnades i maj 2020.

Mitsui är ett handels- och investeringsföretag med huvudkontor i Japan, och dotterbolag globalt, däribland Mitusi Europe.

Talga planerar att etablera produktion av batterianoder till litiumjonbatterier till elbilar och elektronikkomponenter. Företaget har en vertikalt integrerad affärsmodell som inkluderar en batterifabrik i Luleå och grafitbrytning i Vittangi. Batterifabriken kommer ha en initial kapacitet om 19 000 ton anodmaterial per år.

Avsiktsförklaringen är en icke-bindande överenskommelse mellan parterna. Efter färdigställandet av den detaljerade genomförbarhetsstudien, förväntat mars 2021, och en företagsbesiktning avser LKAB, Talga och Mitsui förhandla om ägarandelar och investeringar i ett möjligt samägt bolag för att realisera projektplanerna.

LKAB:s intresse i marknaden har bland annat att göra med att man vill minska beroendet av järnmalmsmarknaden som idag står för ca 90 procent av företagets försäljning.