Almi Invest investerar i Norticals smarta batteriplattform

Foto: Almi Invest Greentech

Almi Invest GreenTech investerar tre miljoner kronor i Göteborgsbolaget Nortical, som utvecklat en molnbaserad tjänst för analys, optimering och återanvändning av batterier. I emissionen på totalt 11 miljoner kronor deltar även Norrsken VC, Jellyfish Invest och E14 Invest samt ett antal affärsänglar. Pengarna ska gå till kommersialisering och fortsatt produktutveckling.

Med Norticals molnbaserade tjänst går det att kontrollera batteriets tillstånd. Bolaget fokuserar på uppkopplade produkter där batteriet är en nyckelkomponent, till exempel fordon och energilagringssystem. Norticals digitala lösning samlar löpande in data från batterierna, analyserar denna och informerar om batteriets status.  

Systemet gör det också möjligt med återanvändning av batterier.

-  Batterier är en viktig pusselbit för att minska vårt beroende av fossila bränslen. Idag har många batterianvändare dålig koll på sina batterier och vad man ska göra med dem senare. Norticals tjänst, som både reducerar kostnader och omvandlar skräp till värdefulla resurser, har en hållbar lösning på detta problem. Detta gör att vi ser positivt deras möjligheter att lyckas på en växande marknad, , säger Emanuel Andersson, Investment Manager på Almi Invest Greentech.

Bolaget fokuserar nu på att leverera sin lösning till sina första kunder, bland dem e-sparkcykelföretaget Voi.

-  Med denna investering kommer vi att kunna ta nästa steg i vår utveckling. Vi vill göra det möjligt att använda batterier på ett bättre, mer hållbart sätt, både vad gäller prestandan i batterierna och när det gäller återvinning och återbruk av batterierna. Vi vill hjälpa till att utveckla en cirkulär värdekedja för batterier och spara pengar åt våra kunder på samma gång, säger Kristoffer Syversen, CTO Nortical.

Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen delfinaniserat av EU:s strukturfonder.