SunRoofs internationella designtävling startar

Foto: SunRoof

SunRoof är en internationell startup som utvecklar solcellstak och lösningar för smart energihantering. Vi har nu börjat ett samarbete med ägaren till den största plattformen för parametriska BIMobjekt, för att genomföra denna prestigefyllda internationella tävling: “Framtidens hus. SunRoof bästa projekt 2020. Designa framtidens hus med ett solcellstak från SunRoof där du använder BIMobject”. Detta är en möjlighet för arkitekter från hela världen att främja sin visionära design av hus som använder innovativ teknik för att möta klimatutmaningarna.

Att designa och bygga hus är en process som kräver stor skicklighet men också en innovativ inställning. Framtidens hus är framförallt smarta hus. De hus som automatiskt ställer in sig på förändrade väderförhållanden. Ett smart hus tar vara på de yttre förhållanden vind, ljus och naturlig värme, t.ex. för att värma huset på natten, förhindra överhettning under varma dagar eller utvinna energi från solen.

Projekten som deltar i tävlingen bör ta hänsyn till möjligheterna som solcellstak erbjuder för att skapa vackra och "gröna" byggnader. Solcellstak skapar möjlighet att kombinera solenergi med smarta huskoncept och elektromobilitet, oavsett om man väljer beprövade lösningar eller använder den nya tekniken.

- På SunRoof tror vi att arkitektur baserad på förnybar energiteknik (FE) är vägen framåt. Vi inspirerar till att skapa en ekologisk framtid och uppskattar arkitekter som djärvt inför en vision om en miljövänlig värld i sina projekt. Vi vill belöna sådana framstående designers som svarar på dagens klimatutmaningar. - säger Lech Kaniuk, VD för SunRoof.

- Kombinationen av ett SunRoof solcellstak med BIM-metoden ger oss en skräddarsydd lösning för hållbart byggande. Genom att skapa projekt med BIM kan arkitekten tidigt upptäcka fel och brister även i simulerings steget. Detta hjälper till att minska mängden oförutsedda material- och energiförluster. Det är därför redan nu värt att utnyttja de möjligheter som denna teknik erbjuder - säger Maciej Olczyk, Projektledare på BIMobject.

Tävlingen genomförs i partnerskap med Sveriges ambassad i Warszawa. SunRoof har sina rötter i Sverige och Skandinavien stöder energiomvandlingen i Polen. Därför ligger detta internationella projekt i linje med våra gemensamma åtgärder för klimatneutralitet.

Framtidens Hus-projekten bedöms av en framstående internationell jury bestående av Lech Kaniuk (SunRoof), Maciej Olczyk (BIMobject), Stefan Gullgren (Sveriges ambassadör i Polen), den världsberömda arkitekten Mokena Makeka (Makeka Designworks), Natalia Chylińska (Builder Polska), Weronika Konior (Architektura-murator), Krzysztof Sołoducha (Sztuka Architektury) och Michał Pierzchalski (Architektura.info).

Tävlingen vänder sig såväl till erfarna som unga arkitekter som tar sina första steg i arkitektbranschen.

De bästa projekten ur ett tekniskt, visuellt och estetiskt hänseende utses och vinnarna kommer att motta priser värda upp till 4000 euro totalt.