Professor i biokemisk processteknik får priset Årets innovatör

Foto: LTU

Utmärkelsen Årets Innovatör, som delas ut av Luleå Univsersitet, går till Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik. Priset Årets Innovatör student går till David Sundvall och brodern Kristian Sundvall.

Luleå tekniska universitet vill genom utmärkelsen Årets Innovatör uppmärksamma en student, forskare eller anställd vid Luleå tekniska universitet som har tagit en idé vidare till nytta för det omgivande samhället och som har varit kreativ, nytänkande, driven, visionär, engagerad och entreprenöriell..

– Det betyder otroligt mycket att få den här utmärkelsen. När man jobbar med både grundforskning och tillämpad forskning så är en viktig drivkraft för mig att det också finns en samhällsnytta med min forskning. Utmärkelsen visar att det finns de som tror de på den här idén och innovationen, säger Ulrika Rova i ett pressmeddelande.

Motiveringen till Årets Innovatör 2020, anställd lyder:

”Ulrika Rova har de senaste åren drivit projektet "prebiotika från skog och hav" inriktat mot att utveckla hållbara livsmedelsprodukter från skogsrester. Innovationen bidrar med nya möjligheter till att lösa tre av världens största problem: bristande folkhälsa, ohållbar resurshantering och begränsad livsmedelstillgång. Och detta utan negativ påverkan på miljön. Ulrika har med stort engagemang, djup sakkunskap och ett beundransvärt driv tagit sina resultat till potentiella innovationer”.