Rottneros Bruk investerar i digitaliserat underhåll från Intertechna  

Från vänster Ola Thomasson, fabrikschef Rottneros Bruk, Bengt Söderlund, el chef Rottneros Bruk och Janne Persson, VD Intertechna. Foto: Rottneros

Rottneros har i samarbete med underhållsspecialisten Intertechna inlett ett pilotprojekt kring Intertechnas Smart Maintenance system, HID Condition Monitoring.

HID-systemet, som bygger på ”IIoT”-teknik (Industrial Internet of Things), syftar till att effektivisera underhållet, men framför allt att genom ständig övervakning av processerna säkerställa att fel upptäcks i god tid innan skadan är ett faktum.

– Vi har under en femårsperiod investerat drygt 500 miljoner kronor i vår anläggning och har i flera avseenden en ”state of the art-fabrik”. Vi är rädda om våra maskiner och vill på alla sätt förhindra att något förstörs. Installation av Intertechnas system ger oss i detta avseende en trygghet, säger Ola Thomasson, fabrikschef på Rottneros Bruk, i ett pressmeddelande.

HID Condition Monitoring använder sig av små intelligenta sensorer som känner av vibration och temperatur. Sensorerna limmas direkt på utvald utrustning och skickar trådlöst kontinuerlig information till en ”hubb”. Hubben vidarebefordrar informationen till en dator, smartphone eller surfplatta.

Kommunikationen sker via en molnbaserad tjänst där informationen lagras och hanteras. Om sensorn känner av värden som avviker från idealvärdena skickas omedelbart larm till berörd personal.