Nu introducerar Airstone Academy nästa generations byggmaterial och konstruktionsteknologi

Foto: Airstone Academy

Nu introducerar det ideella institutet Airstone Academy nästa generations byggmaterial och konstruktionsteknologi. Det sker globalt på en och samma gång inom kort i över hundra länder. Då lär inte någon ha missat den första större nyheten sedan armerad betong uppfanns 1850.  70 % viktreduktion trots ökad styrka, ingen korrosion och helt cirkulärt.

Bakom Airstone Academy står ett par hundra specialister spridda över fem kontinenter, med en samlad erfarenhet på över ett millennium och med fixstjärnor som Jannie van Deventer, världsledande betongspecialist, med i teamet.

Även professor emeritus Bo Göran Hellers vid KTH Arkitektur, har viss insikt i teknologin och stödjer den till fullo.

Airstone 2.0 går att få både som patenterad prefab-lösning där man kan få komplett fabrik eller uppgradera sin befintliga, eller som ett mobilt system för platsgjutning. Den senare lösningen får anses ytterligt finansiellt hanterbar, då en komplett mobil fabrik inklusive formsystem inte kommer kosta mer än runt en miljon kronor eller runt 25 tkr/mån på leasing. Dessa formar och maskiner har utvecklats för att även kvinnor skall kunna orka hantera dem.

Den mobila anläggningen kommer användas till att gjuta allt från grund till tak, utan vare sig cellplast eller andra farliga material.

Husen blir en monolit med i det närmast obefintligt underhåll, då även färgerna håller i flera mansåldrar.

Samtidigt som den nya rena betongen introduceras, kommer Airstones nya lagringssystem för energi presenteras. Det betyder helt enkelt att husen inte behöver tillföras någon energi alls oavsett årstid och det fungerar lika bra för kylning som till värme. Och lagringssystemet gjuts givetvis med egna maskiner!

För att få tillgång till den patenterade Airstone 2.0 -teknologin måste man bli auktoriserad och medlem i Airstone Academy och där gäller samma villkor världen över. Medlemskap kostar 15.000 Euro och är en engångskostnad. Denna inkluderar fri rådgivning, introduktion och kurs över telekonferens, samt rätten att bygga och möjligheten att få beställa material och maskiner. Dessutom så har både Airstone samt landets ledande konstruktörer, team redo att bidraga med project management. Airstone har projektledare med över tusen större projekt bakom sig internationellt.

Om en månad eller två kommer introduktionen ske runt om i världen i reportage på många Tv-kanaler och på nätet, men det finns ett fönster i tiden p.g.a. Corona här och nu, som ger byggare och andra intressenter möjligheten att positioner sig. Därefter så gäller turordning och antalet tilldelade platser är begränsat givetvis.

Byggare i metoden kommer få se en helt ny lönsamhet då den är högeffektiv och därmed snabb. Och tid är pengar.

Dessutom får alla chansen, inte bara storbolagen, att vara först på bollen och presentera det riktigt hållbara byggandet först på sin marknad. Notera att utsläppen är hälften än vid byggande av hus i massivt trä.

Man hör ofta jämförelsen med iPhone, som gjorde alla andra knapptelefoner, liksom de från Ericson och Nokia, till stenålders reliker över en natt bokstavligen, berättar Rolf B Wall,  Airstone Academys grundare. När kunderna sett hus på TV som kommer stå i ett millennium utan underhåll, helt utan klimatpåverkan och dessutom inte kan brinna ner som trähusen i Kalifornien gör nu, vart står byggarna då? Och vart står kunderna kan man undra?

Professor Jannie van Deventer säger att ”alla i världen vill alltid vara nummer två, men förstår inte hur många de är till antalet”.