Gällivare marknadsför sig som bästa valet för Hybrit

Bild: Gällivare kommun

Det är en strid på kniven mellan Luleå och Gällivare om vem som ska få Hybrits demonstrationsanläggning. I ett långt pressmeddelande, undertecknat av bland andra kommunstyrelsens ordförande och ordföranden för Gruv4:an, ”Gällivare är rätt val för Hybrit”, pekar Gällivare kommun på alla fördelarna med orten som etableringsval.

”Gällivare erbjuder en lokalisering i Vitåfors som mer än väl möter de höga krav på tillgänglighet, hållbarhet och ekonomi som verksamheten och ägarna ställer. Närheten till malmen, möjligheterna till grön elförsörjning, de logistiska förutsättningarna, ingen risk för flyghinder och det starka lokala stödet gör att Gällivare är perfekt för etableringen. Den kommunala tillståndsprocessen är snabb, effektiv och användbar i övriga tillståndsprocesser”, står det bland annat.

Man kallar sig för ”en arktisk småstad i världsklass” med ”gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt”.

”Demonstrationsanläggningen kan vara del av en utveckling som etablerar Gällivare som ett center för hållbarhet – inte bara i Sverige, utan också internationellt. Den är nästa steg mot ett globalt ledarskap inom fossilfri ståltillverkning. Den kan dessutom bli en grundbult för inlandets revansch”, avslutas pressmeddelandet.