Arctic Paper utvecklar biologiskt nedbrytbart papper

Foto: Arctic Paper

Arctic Paper Kostrzyn, ett dotterbolag till Arctic Paper S.A, har tecknat avtal med Polens nationella centrum för forskning och utveckling (NCBiR) för samfinansiering av projektet ”Utveckling och implementering av teknologi för produktion av biologiskt nedbrytbart förpackningspapper med hög skyddsbarriär”.  

Syftet med projektet är att utveckla och implementera teknologi för tillverkning av en ny produkt: ett förpackningspapper med hög skyddsbarriär som är biologiskt nedbrytbart, antibakteriellt samt svamp- och mögelhämmande. Syftet med innovationsarbetet är att det ska leda fram till lanseringen av nya produkter inom förpackningspapperssegmentet som har höga barriäregenskaper och biologisk nedbrytbarhet samtidigt som en hög utskriftskvalitet ska bibehållas – en kombination som är särskilt viktig i pandemitider.

De huvudsakliga kunderna som är i åtanke för projektet kommer att vara tillverkare av olika typer av förpackningar. Papper med hög barriär kan användas för produktion av exempelvis:

- Förpackning för direktkontakt med livsmedel

- Förpackningar för bakverk, smörgåsar och snabbmat

- Förpackningar för cateringbranschen

- Förpackningar och produktblad för läkemedelsindustrin

Michał Jarczyński, vd för Arctic Paper S.A. kommenterar:

– Lanseringen av ytterligare ett innovativt projekt, med ekonomiskt stöd från NCBiR, är ett stort steg för oss som leder till ökad konkurrenskraft och flexibilitet i produktionen vid våra pappersbruk. Framförallt är det vårt svar på de förändrade behov som vi ser i marknaden och konsumenternas förväntningar. Utvecklingsarbetet och implementeringen av vår nya tillverkningsteknik gör det möjligt för oss att utöka vårt produktsortiment ytterligare så att det även omfattar förpackningspapper som har speciella barriärkvaliteter men som också är biologiskt nedbrytbara.  

 

Arctic Paper Kostrzyn är det största av tre pappersbruk inom Arctic Paper koncernen.