Årets klimatbonde utsedd - Gårdsfisk

Mikael Olenmark Desalles och Johan Lundquist är de klimatsmarta fiskbönderna som vinner Årets klimatbonde. Foto: Svenskt Sigill

Gårdsfisk är vinnare av tävlingen Årets klimatbonde. Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles på Gårdsfisk är fiskbönderna som med sitt cirkulära hållbarhetsperspektiv har byggt upp en klimatsmart fiskuppfödning i världsklass.

Klimatfrågan genomsyrar våra liv idag och debatten är ofta het. Medan diskussionerna kring vilken mat som är mest klimatsmart pågår så jobbar bonden, oftast i det tysta, enträget vidare för att hela tiden förbättras. Det vill vi på Svenskt Sigill Klimatcertifierad ändra på genom priset Årets klimatbonde.

-Vi är så stolta över den här utmärkelsen. Det visar verkligen att vi är på rätt spår och kan skapa en hållbar, klimatsmart svensk fiskuppfödning, säger Johan Ljungquist en av grundarna av Gårdsfisk.

Motivering från juryn:

Johan och Mikael på Gårdsfisk är de mest drivna fiskbönderna just nu. Med ett cirkulärt hållbarhetsperspektiv har de byggt upp en unik fiskuppfödning i en gammal lada, som de nu sprider över landet.

Med fokus på omsorg om fiskarna i allt från val av fiskart, ingen antibiotikaanvändning och humana slaktmetoder revolutionerar de fiskproduktionen. Deras system där fiskarna föds upp i bassänger utan påverkan på omgivningen, där all näring tas till vara och används för att gödsla närliggande åkrar leder till låga utsläpp. Ladorna värms med förnybar energi och värmen från både vatten och luft i lokalen cirkuleras på ett effektivt sätt.

Tack vare att de valt fiskar som kan äta en större andel vegetariskt foder kan de få ut mer fisk än de stoppar in i systemet i form av fiskmjöl. Detta är en stor miljövinst i förhållande till andra fiskuppfödningar och minskar utfiskningen av våra hav. Johan och Mikael samarbetar med forskare och utgår från den senaste vetenskapen i sina beslut, de är också den första fiskgården som har en klimatcertifiering.