SCA testar framtidens planteringsmaskin

Foto: SCA

SCA har testat Plantma X, en planteringsmaskin som kombinerar markberedning och en mekaniserad plantering på en och samma gång.

SCA fick låna maskinen under några veckor för att se om den är lösningen för en framtida effektiv planteringsprocess.

SCA beskriver maskinen som något från en Star Wars-film där den kommer krypkörandes över hygget i Graningetrakten. De två långa svängbara armarna sticker ut baktill och sätter ner plantorna i varje gång armspetsarna når marken.

Plantma X har tagits fram av Sveaskog i samarbete med flera andra företag. Under några sommarveckor fick SCA låna maskinen för att göra egna testkörningar.

– I framtiden lär vi behöva en maskinell planteringsprocess, då vi ser att det blir allt svårare att hitta personal som vill arbeta med plantering. Plantma X är ett spännande projekt där man på kort tid har skapat en prototypmaskin med utvecklingspotential, säger Magnus Bergman, teknisk chef vid SCA Skog, i ett pressmeddelande.

Stig Linderholm är innovatören bakom Plantma X. Drygt ett år tog det att ta fram maskinen.

– Jag och en kollega var båda involverade i den sista versionen av plantmaskinen Silva Nova, som lades ner för 25 år sedan. Vi kände båda att vi ville ta tag i det igen och göra något nytt. Plantma X bygger på samma basidé som Silva Nova, men annars finns det få likheter. Enkelt uttryckt är vår maskin en markberedare med två mekaniserade plantkäppar, där vi utnyttjar dagens teknik för att t ex kunna utvärdera marken vad gäller sten och mjukhet, säger Stig.

Maskinen är fortfarande på prototypstadiet.