Siemens Energy erhåller order på elektrolysanläggning för kinesiska olympiska byn

En buss med PowerCell S2 bränslecellsstackar har i fälttester i Kina fram till slutet av januari 2020 kört 4 000 emissionsfria mil, motsvarande ett varv runt jorden. Foto: Dongfeng Automobil

Siemens Energy och China Power har kommit överens om att bygga Siemens första elektrolysanläggning i Kina.

När Vinter-OS 2022 startar i Peking kommer 85 vätgasbussar att transportera människor runt den olympiska byn.

För detta ändamål meddelade det kinesiska joint venture Cockeril Jingli Hydrogen förra året att det skulle bygga en av världens största 7,5 MW elektrolysanläggningar i staden, som måste leverera väte.

Nu utspädd tyska Siemens Energy med elektrolysanläggningar i MW-klassen, som de skriver i pressmeddelandet utan att sätta ytterligare siffror.

Beställningen är resultatet av ett förståelsebrev från september förra året mellan Siemens och State Power Investment Corporation Limited (SPIC), som är den formella ägaren till China Power.

- Tillsammans med vår partner i SPIC ger vi ett viktigt bidrag till att hantera klimatförändringar och minska koldioxidutsläppen, säger Siem Buchs vd Christian Buch i ett pressmeddelande.

Siemens Energy betonar att detta är grön vätgas, vilket innebär att kraften för vätgasproduktion kommer från förnybar energi. Enligt Siemens Energy är detta företagets första kinesiska elektrolysanläggning.