Södra vinner hållbarhetspriset Encouragement for Action

Södra är vinnare av hållbarhetspriset Encouragement for Action i kategorin ”closing the loop” för en mer cirkulär modeindustri. Södras vinst bygger på innovationen OnceMore och tekniken att kunna återvinna textil i stor skala.

Den 10 augusti tilldelades Södra priset i samband med Fashion Week Trade i Stockholm. Encouragement for Action instiftades 2018 av Stockholm Fashion District och är ett initiativ med syfte att uppmuntra företag att fortsätta på inslagen väg mot en mer hållbar modeindustri.

I motiveringen till Södras vinst lyfts fram att det är en innovation som tydligt bidrar till cirkulära materialflöden för textil genom att ta den komplexa frågan om textil materialåtervinning ytterligare steg framåt och samtidigt tillhandahålla en marknadsredo och skalbar lösning.  

– Detta pris är ytterligare ett kvitto på att vi är på rätt väg med OnceMore och vårt mål att förändra textilbranschen. Genom att samla in textilavfall och gör en högkvalitativ dissolvingmassa som våra kunder och partners kan göra nya textilier av så lyckas vi verkligen att ”close the loop”. Jag blir verkligen stolt och glad när vår resa mot en hållbar textilbransch uppmärksammas på detta sätt, säger Johannes Bogren, chef Södra Cell Bioproducts.

Södra säger sig vara först i världen med att i stor skala återvinna fiber med ursprung från blandmaterial. Genom att separera bomull från polyester kan den rena bomullsfibern blandas in i produktionen av marknadsmassa, som sedan kan användas för att ta fram nya textilier.