EU strävar efter cirkulära europeiska energisystem

– Vätgasteknologin har enorm potential, och Europa är ledande på området. Om vi investerar väl och samlar våra krafter i Europa kommer vi fortsätta vara världsledande, säger EUs klimatkommissionär Frans Timmermans. Foto. Wikimedia, europarl.europa.eu

Europeiska kommissionen har lanserat en ny strategi för att bana väg för 6 gigawatt grönt vätgas på fyra år och upp till 40 gigawatt fram till 2030. Samt en plan för hur energisystem i EU ska vara cirkulära.

Europeiska kommissionen öppnar samtidigt en pool under den så kallade Innovationsfonden, som syftar till att främja ny teknik inom energiområdet med stöd av cirka 75 miljarder euro. 

- Ett viktigt initiativ", tror Troels Ranis, branschedirektör på danska DI Energi.

Storskalig produktion av vätgas kan också bli en viktig pusselbit om EU ska klara att göra en grön omstart av ekonomin efter coronapandemin. Vätgas kan användas både inom tung industri, som fordonsbränsle och för att lagra överskottsenergi från sol- och vindkraft. Potentialen är enorm, enligt EUs klimatkommissionär Frans Timmermans.

– Det har enorm potential, och Europa är ledande på området. Om vi investerar väl och samlar våra krafter i Europa kommer vi fortsätta vara världsledande, säger han.