Ny nordisk märkning för förpackningar ska ge ökad återvinning

Den 1 juli lanserades en ny nordisk märkning för förpackningar. De nya symbolerna är en del av det skyltsystem som Avfall Sverige beslutat om tillsammans med sina nordiska branschkollegor. Alla symboler får nya färger, men den största förändringen gäller plast som byter färg från orange till lila. Idén är precis som tidigare att underlätta sortering för konsumenter och bidra till ökad återvinning och högre kvalitet på materialet genom att samma symbol finns på både förpackningar och återvinningskärl.

Den nya märkningen kommer att ersätta de nuvarande piktogrammen som idag finns på FTI:s återvinningsstationer runt om i Sverige. FTI kommer implementera de nya symbolerna successivt och startar nu i sommar med att lansera systemet för producenter anslutna till FTI. Alla producenter kommer att få tillgång till den nya märkningen för att kunna börja sätta den på sina förpackningar. Instruktioner och produktmärkningen kommer att finnas för nedladdning på ftiab.se.

- Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt och vi är övertygade om att en enhetlig märkning både på förpackningar och på återvinningskärl kommer att underlätta för konsumenterna när de ska återvinna, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

Systemet bygger på den danska märkningen som togs fram 2015.

- Eftersom många av våra producenter har produkter som säljs i flera länder, främst de nordiska, så ser vi mycket positivt på att vi nu äntligen kan erbjuda en gemensam märkning för Norden och vi hoppas självklart att alla producenter kommer byta till den nya märkningen, säger Anette Löhnn, marknadschef på FTI.