Södramedarbetare prisas för textilåtervinning

Foto: Södra

Södras Annica Larsson Ahlstedt tilldelas Region Blekinges pris för hållbar utveckling för sitt arbete med att projektleda textilåtervinningsprojektet OnceMore.

– Det känns jätteroligt att få ta emot Region Blekinges hållbarhetspris. Priset delar jag med många kollegor, som gjort och gör stora insatser inom Södras satsning på återvinning av textil, säger Annica Larsson Ahlstedt.

Södra säger sig vara först i världen med att i stor skala återvinna fiber med ursprung från blandmaterial. Genom att separera bomull från polyester kan den rena bomullsfibern blandas in i produktionen av marknadsmassa, som sedan kan användas för att ta fram nya textilier.  

– Vi ska komma ihåg att det var här i Blekinge som resan började med att återanvända materialet i våra textilier i stället för att fortsätta att elda upp det efter slutanvändning. Jag vill därför att prispengarna stannar i regionen och används för att bidra till omställningen mot en cirkulär textil användning i det lokala samhället, säger Annica Larsson Ahlstedt.