Omfattande saneringsprojekt hanteras på ett innovativt sätt i Hagalund

Saneringsarbetet vid Hagalund är relativt omfattande. Bild Envytech
Arbetet beräknas stå klart i december 2020. Bild Envytech

Vid Hagalund i Solna, inom en av Sveriges mest aktiva bangårdar, pågår ett saneringsprojekt inför ett hittills hemligt exploateringsprojekt. Marken är relativt förorenad och föroreningarna består främst av petroleumprodukter.

–  Vi påbörjade saneringsarbetet i november 2019 och räknar med att vara klara i december 2020. Efter en första undersökning av marken upptäckte vi att det fanns mer föroreningar än vi trodde i både mark och grundvatten, vilket inneburit att projektet växt med 70 procent, säger Helena Hinrichsen på Envytech.

En utmaning i saneringsarbetet är förstås att fastigheten trafikeras av ett stort antal tåg, vilket också är anledningen till att man i stället för traditionella schaktåtgärder valt att använda tekniker som renar föroreningen på plats, så kallad in-situ. De aktuella teknikerna som används omfattar bland annat en kombination av tekniker för att stimulera bakterierna i marken samt borttagning av förorening genom uppsugning med vakuum. Hittills har de sugit upp 6,5 kubikmeter ren petroleum från området.

– Vi har bland annat injekterat ett kemiskt oxidationsmedel som bryter ner föroreningar. Vi har även sprutat in ett medel som heter Petrofix som lägger sig som ett filter mellan grundvattenzonen och den torra sanden. Petrofix fungerar som en uppsugande matta som stoppar återkontaminering, säger Helena Hinrichsen.