Skogsbaserad absorbent testas vid oljesanering

Hanna Kipatsi, hållbarhetschef på VSV Frakt, tar emot första lasset biobaserad absorbent som ska testas av värmländska åkare. Foto: Paper Province

Logistikbolaget VSV Frakt och utvecklingsföretaget Biosorbe har inlett ett samarbete som går ut på att VSV:s åkare testar en ny sorts skogsbaserad absorbent för att sanera oljespill på ett klimatsmart sätt.

– Genom samarbetet sluter vi kretsloppet i den värmländska skogen. Våra kunder säljer skog till Rottneros massabruk och våra åkare transporterar råvaran dit. Av råvaran och i brukets lokaler tillverkar Biosorbe absorbenten och sedan får samma åkare använda slutprodukten för att sanera olja vid händelse av läckage i skog och mark, förklarar Hanna Kipatsi, hållbarhetschef på VSV Frakt, till Paper Province.

Alla tre bolagen i leveranskedjan är medlemmar i näringslivsklustret Paper Province. Biosorbe sitter på en miljövänlig innovation för att sanera oljespill, Rottneros tillhandahåller råmaterialet och produktionslokalerna medan VSV har en stor skogsentreprenörs- och fordonsflotta perfekt för att testa produkten.

Samarbetet mellan Biosorbe och Rottneros har lett till att absorbenten tagit sig från labbskala till tillverkning. Nu när VSV är inkopplade blir steget till marknaden ännu kortare, är deras förhoppning.

– Vår produkt är extra kraftfull i blöta miljöer eftersom den absorberar olja men inte vatten. Det är helt unikt och vi använder processer från naturens egna kretslopp för att göra det, säger Biosorbes medgrundare och säljchef Erik Josephsson.

VSV:s fordon är redan utrustade med andra typer av absorbenter. Men ingen annan är tillverkad av skog eller lokalproducerad.  

Efter saneringen kan oljan återanvändas, komposteras eller säljas vidare som bränsle till värmeverk.