Skogligt samarbete lyfter foodtech  

Fem bolag med ny teknik inom bland annat livsmedelsförsörjning och biomaterial har antagits till årets omgång av Forest Business Accelerator – ett program där startups från hela Sverige kan ansöka om möjligheten att växla upp sina gröna innovationer med stöd från BizMaker, SCA, IBM och RISE Processum.

 

–Hållbarhet har gått som en röd tråd genom programmet sedan starten 2017. Årets deltagare arbetar inom flera intressanta områden, bland annat hur skogsindustrin kan ta till vara på och öka värdet av sina restströmmar, säger Pelle Berglund, affärsrådgivare på BizMaker och projektledare för Forest Business Accelerator, i ett pressmeddelande.

 

I år är det fjärde gången som Forest Business Accelerator genomförs. Programmet startar upp i mitten på maj och pågår fram till november 2020.

 

Inför programstarten har 15 ansökningar utvärderats och fem innovationer antagits. Deltagarna får under resans gång bland annat möjlighet att testa och utveckla sina idéer tillsammans med SCA.

 

–Vi ser fram emot att samverka med de antagna bolagen. Det är intressant med nya användningsområden för våra restströmmar. Ett spännande spår i årets program är hur dessa kan användas för vidare produktion av proteinkällor och utveckla framtidens livsmedelsförsörjning. Acceleratorn är ett bra sätt för oss att komma i kontakt med och främja nya teknologier, produkter och koncept för att utveckla och göra vår industri mer hållbar, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA.

 

Innovationerna som antagits till Forest Business Accelerator 2020:

 

Axel Häger (Östersund)

Biomaterial som ersätter ändliga råvaror så som plast eller metall i konsumentprodukter.

 

Barktork (Örnsköldsvik)

Innovativ torkprocess för skogsindustrin som fördubblar energivärdet på restprodukten bark.

 

ForestXchange (Lidköping)

Molntjänst för skogsägare för ett lönsamt och hållbart skogsbruk med förmedling av ekosystemtjänster och spårbart virke från skogen.

 

Hugo Wikström (Härnösand)

Hållbar fiskodling som förser pappersindustrins biofilter med näring och samtidigt skapar en renare havsmiljö.

 

Tebrito (Orsa)

Utvecklar storskalig automatiserad produktion av insekter för mat och foder, odlade på restströmmar från skogsindustrin.