Värö bruk investerar i ny massaanalysteknik

Foto: Södra

Södra Cell Värö har investerat i nya massaanalysinstrument från kanadensiska Fitnir. Det är den andra installationen av Fitnir Analyzer vid ett Södra-bruk. Sedan 2016 finns tekniken också i Södra Cell Mönsterås.

– Detta är ett spännande projekt för Fitnir eftersom det är vår andra installation på en Södra-fabrik, säger Thanh Trung, COO & CTO på Fitnir, i ett pressmeddelande.

Fitnir Analyzer är en teknik för massaanalys online. Tekniken kommer att ersätta befintlig massaanalysteknik i kausticeringsanläggningen och tillhandahålla data för att optimera processkontroll och automatisering.

Södra Cell Värös har som mål att minska behovet av bränd kalk i kausticiseringsprocessen, enligt Fitnir. Data från online-analysatorer ska minska TTA-variationer av grönluten för att möjliggöra korrekt dosering av kalk. Effekten av minskad kalkförbrukning är energi- och kostnadsbesparingar med minskat behov av bränsle i mesaugnen som följd samt möjlighet att producera tillräckligt med kalk för högre total massaproduktion.

Enligt tidplan ska installationen börja i sommar.