Skogsbaserad absorbent kan suga upp oljespill

Lars-Erik Sjögren, vd på Biosorbe och Erik Josephsson, försäljningschef och en av grundarna till Biosorbe. Foto: Paper Province

Företaget Biosorbe har utvecklat produkt som absorberar olja men avvisar vatten. Den tillverkas av råvaror från skogen och är enligt företaget snart redo att sanera oljespill runt om i världen.

Sedan augusti i fjol har Biosorbe gått från labbmiljö till pilotanläggning. Nästa steg är att nu producera absorbenten i stor skala och nå marknaden.

– Vi har ett antal betalande kunder och några större aktörer som är intresserade av leveranser och tester. De finns inom transport-, sanerings- samt bygg- och anläggningsbranschen. Förhoppningsvis kan vi börja leverera i september, säger Erik Josephsson, försäljningschef och en av grundarna till Biosorbe, till Paper Province.

Biosorbes absorbent är framtagen genom en process som kombinerar cellulosa med ett antal naturliga komponenter, vilket gör massan opolär så att den attraherar olja istället för vatten. Det gör den också hydrofobisk.

– Den absorberar 9–14 gånger sin egen vikt. Det är mer än andra konkurrerande absorbenter, säger Lars-Erik Sjögren, vd på Biosorbe.

Biosorbe har idag sitt kontor i Stockholm men har ändå blivit medlemmar i företagsklustret Paper Province.

– Jag upplever Värmland som ett nav för skoglig bioekonomi. Det finns ingen annan stans där man samarbetar så bra och snabbt kring skogsbaserad produktion. Vi har även fått mycket hjälp av Handelskammaren och Region Värmland, säger Erik.

Biosorbe hoppas kunna fortsätta produktionen på Rottneros bruk, där pilotanläggningen finns idag.