Svenska Midsummer ska leverera solcellstak för den ryska marknaden

Foto: Midsummer

Solenergiföretaget Midsummer har mottagit en ny order för en produktionslina från ryska Nanotechnology and Nanomaterials Center of the Republic of Mordovia. Ordern är den första inom ramavtalet med Rusnano Group som presenterades i september 2019.

Ordervärdet för denna typ av produktionslina uppgår normalt till mellan 3,5 MUSD och 5 MUSD och även denna produktionslina ligger inom detta intervall.

- Det är oerhört glädjande att äntligen få vara del av den ryska marknaden för takintegrerade solpaneler. Vi ser också fram emot att kunna köpa slutprodukter för den europeiska marknaden där efterfrågan är större än Midsummers nuvarande produktionskapacitet, säger Sven Lindström, VD, Midsummer i ett pressmeddelande.

Produktionslinan tillverkas i Midsummers produktionsanläggning i Järfälla och ska till en fabrik i Saransk, ca 630 km öster om Moskva. Fabriken kommer att drivas av Nanotechnology and Nanomaterials Center of the Republic of Mordovia och deras partner Solartek som marknadsför integrerade solcellstak.

- Lanseringen av den här fabriken riktar in sig på behovet av integrerade solcellstak för kommersiella byggnader. Vi marknadsför takmaterial med integrerade solceller och Midsummers teknik passar perfekt för detta. Med denna teknik och produktion av flexibla solceller i Saransk räknar vi med att skala upp verksamheten för solcellstak i Ryssland och utomlands, säger Dmitry Krakhin, VD på Solartek och tidigare VD på Nanotechnology and Nanomaterials Center of the Republic of Mordovia.

Ryssland har satt upp tydliga mål om att öka både användningen och mångfalden av förnybara energislag. Med befintliga planer och policys kommer förnybara energislag stå för 5 procent av landets totala energikonsumtion 2030.