Batterier i laddbara bilar kan återvinnas genom bidrag från Klimatklivet

Björn Risinger

Elektrifiering av fordon är ett steg i minskningen av fossila bränslen. Med återvinning av batterier blir det steget hållbarare. Naturvårdsverket ger därför Northvolt bidrag till en anläggning för återvinning av batterier till laddningsbara bilar.

 

Utsläppen från transportsektorn behöver minska genom bland annat elektrifiering av fordon. Batterier i laddbara bilar behöver hanteras hållbart i ett cirkulärt system, men också minska beroendet - såväl av nya gruvor som av konfliktmineraler. Nu har Naturvårdsverket fattat beslut om att ge bidrag till Northvolt för att återvinna batterier i laddningsbara bilar. Åtgärden beräknas minska koldioxidutsläppen med 53 800 ton per år.

Ny teknik först ut i Europa

Med stöd från Klimatklivet kommer Northvolt att bygga en batteriåtervinningsfabrik i Skellefteå. Företaget kommer att återvinna egna och andras förbrukade batterier i anläggningen. Istället för att skicka uttjänta batterier till Asien kan materialet behållas i Sverige.

­ Den här typen av anläggning med den här tekniken är den första i sitt slag i Europa och leder till en hel värdekedja för laddbara batterier. Råvarorna av metaller recirkuleras inom Sverige och Europa. Det farliga avfallet minimeras, likaså transporterna av metaller eftersom de inte behöver transporteras långa sträckor, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Läs mer:

För ytterligare information, kontakta:
Carl Mikael Strauss, chef Klimatklivsenheten, 010-698 16 51, carlmikael.strauss@naturvardsverket.se

Emma Bergman, handläggare Klimatklivsenheten, 010-698 12 76, emma.bergman@naturvardsverket.se

Anneli Nivrén, presschef, 010-698 13 00, 070-206 37 27, anneli.nivren@naturvardsverket.se

Naturvårdsverket driver och samordnar arbetet för en god livsmiljö tillsammans med andra. Vi bygger vårt arbete på kunskap och visar på möjligheter för en hållbar utveckling. Vi är en miljömyndighet som arbetar på uppdrag av regeringen. Vi är cirka 600 medarbetare på våra kontor i Stockholm och i Östersund.