Södra först i världen med fossilfri biometanol

Foto: Södra

I ett pressmeddelande skriver Södra att de har byggt världens första fabrik för kommersiell biometanol vid massabruket i Mönsterås. I dagarna går den första provleveransen till kunden Emmelev A/S som kommer att använda biometanolen i sin biodieselproduktion.

Södra beslutade 2017 att investera i en anläggning för att producera biometanol.  

– Det är med stolthet vi nu har fått igång världens första kommersiella fabrik för biometanol. Omställningen till bioekonomi kräver att man nyttjar alla råvaror effektivt. Biometanolen framställs av den råmetanol som uppstår vid tillverkningsprocessen i Södras massabruk. Det blir alltså en del i den cirkulära process som redan finns vid Södras bruk, säger Henrik Brodin, affärsutvecklingsansvarig energi och kemikalier på Södra.

I och med investeringen breddar Södra sin produktportfölj med en ny bioprodukt. Den första provleveransen går till Södras kund Emmelev A/S, ett danskt familjeägt jordbruksföretag,som har byggt upp en stor produktion av biodiesel från lokal raps, men använder fossil metanol som insatsråvara i produktionen.

– Biodiesel kommer att spela en viktig roll i omställningen till ett fossilfritt Danmark och vi är mycket nöjda med att svensk biometanol nu ingår i produktionen, säger Morten Simonsen, delägare i Emmelev A/S.