Kläder av trä snart i en H&M-butik nära dig

Foto: H&M

I mars kommer för första gången kläder, till hälften tillverkade av trä, till hälften av återvunnen textil att säljas i närmare 100 H&M-butiker runt om i världen. Bakom det klimatsmarta materialet står Kristinehamnsföretaget Renewcell. Det skriver Paper Province.

Renewcell i Kristinehamn har därför tagit fram Circulose – ett material av utslitna och återvunna kläder, som gör klimatavtrycket näst intill obefintligt.

I slutet av mars blir materialet för första gången tillgängligt för allmänheten i form av en blå klänning som ingår i kollektionen Conscious exclusive hos modejätten H&M. Klänningen består till 50 procent av Circulose och till 50 procent av FSC-märkt skog.

– Det här är en milstolpe för modebranschen. För första gången kommer människor kunna gå in i en butik och köpa kläder gjorda av Circulose – sannolikt världens mest hållbara modematerial. Vi är enormt stolta över att lansera denna innovation tillsammans med H&M Group, ett företag med en djärv hållbarhetsagenda, kommenterar Patrik Lundström, vd hos Renewcell, i ett pressmeddelande.

Lanseringen med H&M är den första av ett flertal planerade samarbeten med globala varumärken under 2020. Renewcells plan är att snabbt växa och öka sin återvinningskapacitet. Siktet är ställt på 250 000 tons kapacitet – motsvarande en miljard plagg, till 2025.