Ökning av begagnade verktyg o maskiner inom bygg och entrepenad

Foto Klaravik

Att köpa begagnat ligger i tiden. Konsumtionsbeteendet märks också inom entreprenad, lantbruk och bygg. Under 2019 har Klaravik, med huvudfokus i just de branscherna, sett till att bidra till den cirkulära ekonomin. Med en auktionsomsättning på 1,5 miljarder kronor har företaget ökat sin försäljning med nära 60 procent jämfört med 2018.

Under 2019 har över 47 000 maskiner, verktyg och fordon – och en och annan båt och hockeyrink(!), bytt ägare genom Klaraviks auktionsplattform, klaravik.se.

”Vi är oerhört glada över att utvecklingen fortsätter att peka i vår favör och stolta över att bidra till att allt fler ser begagnat som ett lockande alternativ”, säger Christian Lenander, vd och ägare på Klaravik.

Allt fler maskiner i cirkulärt omlopp

Sedan starten 2012 har Klaravik ökat sin försäljning undan för undan. 2017 såldes objekt för 600 miljoner kronor, 2018 steg siffran ytterligare till dryga 900 miljoner kronor. I år bryter man dock för första gången miljardspärren, vad gäller auktionsomsättningen i Sverige. Och det med råge.

”Det känns roligt att allt fler uppskattar vår tjänst, som är tänkt att förenkla begagnatmarknaden för både köpare och säljare. Vår målsättning är att skapa en win-win-win-affär, med två nöjda kunder och återbrukad maskin”, fortsätter Lenander.

Från 60 till 80 anställda

Klaravik växer även på fler sätt. Under året har 60 heltidsanställda blivit till 80. Utöver huvudkontoret i Karlstad finns numera också en webbutvecklingsavdelning i Lund och utökad kår av auktionsmäklare från norr till söder.

”Vår lokala närvaro är helt klart viktig. Ett samtal till oss ska aldrig känns långt borta, oavsett om företaget ligger i Boden eller Ystad. Sedan är inte vi framme än, och mycket finns att utveckla, vilket känns inspirerande när vi nu tar oss an 2020”, avslutar Christian Lenander.