Kina lovar miljömuskler trots ekonomisk dipp

Andy Wong/AP/TT: En man bär en skyddsmask under en promenad i Peking, en av många kinesiska städer som kämpar med höga luftföroreningar.

Sex år har gått sedan Kina inledde sitt "krig mot föroreningen" – och trots att den ekonomiska tillväxten mattats av något kommer landet inte att skrota sina miljöskyddsmål.

Så låter det i alla fall från ministeriet för miljö och ekologi, som under annandagen mötte pressens frågor om handelskriget med USA, och växande kritik från kinesiska småföretagare om alltför hårda miljöregleringar.

Kinas ekonomiska tillväxt sjönk till sex procent under det tredje kvartalet, de svagaste siffrorna på närmare 30 år. Xi Bijiu, direktör vid ministeriets huvudkontor, jämförde situationen med att "ro en båt mot strömmen".

Men vi har inget annat val än att fortsätta framåt, sade Xi Bijiu, och underströk att miljöskydd och tillväxt "inte står i motsats till varandra".

Han pekade bland annat på att Kinas BNP har ökat med nära trettio procent mellan 2013 och 2018, samtidigt som luftföroreningarna minskat.

Regeringen lovar också att införa en ny grön utvecklingsfond till 2020.